Tips voor een wandeltocht met de hond

Fietsmethond campinggeversduin 1

Goede schoenen mee en stappenteller aan, hondenkoekjes en flesje water binnen handbereik... Jij en je hond genieten goed voorbereid van een prachtige wandeling door het bos, de duinen en op het strand in Castricum en omgeving!

Eropuit met de hond in het prachtige duingebied van Noord-Holland. Urenlang samen dwalen op een verharde aangegeven route of over onverharde kronkelpaadjes. In het Noordhollands Duinreservaat zijn diverse prachtige routes te bewandelen. Maar, het lekkerst is natuurlijk een bezoekje aan het strand. Waar jouw trouwe viervoeter op bepaalde stukken het gehele jaar is toegestaan. Tijdens of na de wandeling even bijkomen bij een van de strandtenten, of Knoest op Camping Geversduin is een aanrader. En, heb je nog niet genoeg van dit natuurgebied? Dan blijf je toch gewoon een nachtje slapen met de hond!

Hond strand vierkant

Ontspannen wandeling

Voor een uitdagende tocht door het natuurgebied, is het lekker om goede wandelschoenen te hebben. Net als comfort voor de mens, is een comfortabele uitrusting ook voor honden belangrijk. Omdat de hond aangelijnd moet zijn in een groot gedeelte van het duinreservaat, is het goed hierover na te denken. Loopt hij braaf en zonder trekken, lange stukken aan de lijn? Of is een comfortabel tuigje een beter idee?

Omdat het zo'n prachtige omgeving is, kom je zonder twijfel andere wandelaars tegen met honden. Socialisatie is daarom zeer belangrijk. Vooral omdat men zich soms niet aan de regels voor aanlijnen houdt, en dan kan een confrontatie met een andere hond soms best heftig zijn. Hoe reageert jouw hond op anderen? Als je lange wandeltochten wilt maken, is het belangrijk dat je viervoeter goed reageert op stemhulpen.

Andere honden zijn niet de enige tegenliggers in het Noordhollands Duinreservaat. Hier lopen wilde paarden en Schotse Hooglanders rond. Zowel op de paden als erbuiten kan je deze tegenkomen. Hoe reageert jouw hond op deze grote dieren? 

Dagje weg met de hond 

Wat wordt het vandaag? Een kort rondje om of een toertocht door het natuurgebied? De lengte van de tocht hangt natuurlijk af van de fitheid en leeftijd van de hond, maar het is voor zowel jouzelf als je hondenvriend ook wel fijn als er qua voorbereiding goed wordt ingespeeld op het type route en de weersomstandigheden.  

  • Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat, dan hebben jullie samen het meeste plezier. Heb je een comfortabele riem of een tuigje? 
  • Denk aan drinkwater voor jezelf en een waterbak voor de hond. Zo kan je onderweg water aanbieden en zelf even op adem komen, maar ook als je ergens lekker een terras op duikt, kan de drinkbak handig zijn.  
  • Neem je een broodje mee of ga je ergens wat eten? En neem je dan ook wat brokjes mee voor je wandelpartner? 
  • Een kleedje kan best een goed idee zijn voor een picknick onderweg. Meteen handig als je na het wandelen weer de auto in moet met vieze poten! 
  • Denk ook aan wat hondenkoekjes, als je die normaal gesproken ook geeft, zodat je jouw trouwe viervoeter kan belonen als dit nodig of verdiend is.

De mooiste wandelroutes 

Het duingebied van Noord-Holland is één van de mooiste stukjes natuur van ons land. Het reservaat is zeer veelzijdig; met dichtbegroeide bossen, waar zowel loofbomen als naaldbomen zorgen voor een fijn verkoelende schaduw. Maar ook met duinen van mul, soms bijna wit zand, waar alleen struikgewassen en bijzondere planten groeien.

Wanneer je beiden doorkruist, kom je op het strand van Castricum, Heemskerk, Egmond of Wijk aan Zee uit, waar de hond heerlijk in zee kan zwemmen en je 's avonds geniet van een mooie zonsondergang.

Als je als startpunt de PWN-parkeerplaats bij Camping Geversduin gebruikt, loop dan even de receptie in! Hier bieden ze diverse wandelkaarten aan en kan je extra (gratis) informatie inwinnen m.b.t. de routes en over het strand bezoeken met de hond.

Let op: losloopgebied 

Wat voor jonge dieren nog erg lastig kan zijn, of voor bepaalde rassen misschien wel meer dan anderen, zijn losloopgebieden. In Castricum zijn dat de gebieden onder de Papenberg en rond de Zanderij. Hier hebben honden vrij spel en mogen ze lekker los rondrennen en spelen. Het kan echter uitdagend zijn als er meerderen tegelijk aanwezig zijn. 

WAAR LOSLOPEN

  • Hoe sociaal is jouw hond?  
  • Luistert hij naar een fluitsignaal of roep?  
  • Blijft hij bij je als je dit vraagt?  
  • Is hij onderdanig of dominant?  
  • Hoe reageert hij op andere diersoorten? 

Allemaal zaken die je jezelf moet afvragen voordat je besluit je hond los te laten lopen. Een confrontatie met een ander kan uitlopen op een vervelende situatie, als één van dieren (of allebei) niet goed gesocialiseerd zijn of zich in zo'n situatie niets van de baas aantrekken. In zo'n geval is het aan te raden de hond overal aangelijnd te houden. 

Spot jij de 'wilde dieren'?

In het duingebied lopen naast honden, ook andere dieren rond. Denk aan koeien (Schotse Hooglanders) en wilde paarden. Maar ook ruiters die met hun paard op enkele plaatsen van dezelfde paden gebruikmaken als jij met je hond. Dat is mooi natuurlijk, maar houd hier rekening mee betreft aanlijnen of loslopen. Train deze confrontaties met een andersoortige eventueel voordat je een lange, uitdagende tocht in een natuurgebied onderneemt. Dan weet je precies hoe je moet anticiperen en geniet je zonder zorgen!

Uitwaaien op het strand 

Het ultieme gevoel van vrijheid ervaar je op het strand. De hond kan oneindig rennen en zwemmen in de zee. Met een woeste wind, waai je heerlijk uit en als het mooi weer is, heb je even een relaxmomentje in het zand. Uitgeraasd? Dan is een drankje doen of even lekker eten op het terras van één van de vele strandtenten en beachclubs natuurlijk een goed idee. Kan je uitgeputte viervoeter ook meteen even bijkomen in de schaduw met wat water! Informeer vooraf even om zeker te weten of je er terecht kan met de hond. Hieronder de strandregels van 2024.

Castricum/ Heemskerk 
1 mei – 30 september: Tussen 19:00 & 10:00 uur mag de hond op het strand, vast én los. 1 oktober - 30 april: De hond mag de hele dag loslopen op het strand! 

Wijk aan Zee 
1 mei – 30 september: Tussen 19:00 & 09:00 uur de hond mag op het strand maar wel aan de lijn. 1 oktober - 1 mei: De hond is aangelijnd de hele dag welkom op het strand van Wijk aan Zee. Dit is vanaf het strand Vliegerpad in zuidelijke richting. 

Egmond 
1 mei – 30 september: De hond mag op het strand maar wel aan de lijn, behalve tussen Strandpaal 25-38 & 40, daar zijn honden niet toegestaan. 1 oktober - 1 mei: De hond mag de hele dag loslopen op het strand!

Strandpaviljoens waar de hond momenteel welkom is: 

  • Timboektoe en Aloha bij de Noordpier in Wijk aan Zee/Velsen 
  • De Vrijheit, en in het bos Gasterij Kruisberg in Heemskerk 
  • Zeezicht en Club Zand in Castricum aan Zee 
  • Nautilus, De Uitkijk en Zeester in Egmond aan Zee 
  • Beachclub de Jongens in Bergen aan zee

Honden op Camping Geversduin 

In het geval van vieze poten, of misschien wel een transformatie tot zeehond na een bezoek aan het strand, is een hondendouche een goede uitkomst. Op Camping Geversduin in Castricum heeft één van de sanitairgebouwen deze voorziening. Hier is jouw trouwe viervoeter namelijk meer dan welkom, ook als je er niet verblijft! Lekker even die pootjes schoonmaken voordat je in de auto springt en op huis aan gaat. 

Ben je nog niet uitgewandeld en wil je meer ontdekken van dit prachtige natuurgebied? Overweeg dan een overnachting op Geversduin. Vooraf boek je een comfortabel verblijf van minimaal twee à drie nachten. Ad hoc kamperen? Dat kan op basis van beschikbaarheid tussen maart en november! Bel 's morgens even of loop voor je wandeling binnen voor een mooi plekje.   

Voor de kampeerliefhebbers zijn de plaatsen op de Hoepse Beek geschikt voor honden, er mogen er maximaal twee per reisgezelschap mee. Liever iets meer luxe? Ga dan voor een comfortabele Duin Kebbin of het duurzame Plastic Huis. Ook op het gezellige terras van Knoest Eten & Drinken is jouw hond een eregast!

img
img
img